Marka konumlandırma, e-ticaret firmanızın sektörde ve pazarınızda kendine nasıl bir yer bulacağını belirlemeniz için gereklidir. Rekabet durumu, pazarın mevcut durumu ve şirketinizin ulaşmak istediği hedef kitleye göre markanın konumlandırılması farklılık gösterecektir. Bu rehberimizde de marka konumlandırmanın ne olduğunu ve nasıl yapıldığını ele alıyoruz. Marka konumlandırma nedir?
Marka konumlandırma, bir markanın belli bir pazar içerisinde, rakip firmalardan nasıl farklılaştığını ve hangi hedef kitleye, nasıl ulaştığını tanımlayan bir konsepttir. Daha özet bir anlatımla, marka konumlandırma, bir markanın, tüketicilerin aklında nasıl kaldığıdır da diyebiliriz.
Marka konumlandırmayla, markanın pazardaki yeri, ulaştığı kitle ve tüketicilerin markaya bakış açısı belirlenmiş olur. Marka konumlandırma, en küçük esnaftan, milyon dolarlık şirketlere kadar herkesi kapsamaktadır; çünkü tüketicilerin tüm bu firmalarla ilgili fikirleri vardır ve bu fikirler markalar tarafından oluşturulmuştur. Bu nedenle de tüketicilerin zihinlerinde nasıl bir şekilde yer edeceğinizi yönetmek için, bu çalışmalara öncelik vermeniz gerekir. Marka konumlandırma stratejisi nasıl hazırlanır Mevcut konumunuzu belirleyin
Belli bir süredir pazarda bulunuyor ve tüketicilere ulaşıyorsanız, markanızın mevcut konumunu belirleyerek işe başlamalısınız. Pazara nasıl hitap ediyorsunuz, ürününüz kimler tarafından satın alınıyor, pazarlama çalışmalarınızı nasıl ve hangi kanallar üzerinde yapıyorsunuz gibi sorulara yanıt vererek, markanızın mevcut durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Mevcut hedef kitlenizi analiz ettikten sonra, onlara ne gibi bir değer sunduğunuz üzerinde durun. Böylelikle tüketicilerin akıllarında nasıl bir imajınız olduğuna dair fikirleriniz olmaya başlayacaktır. Pazardaki rekabeti araştırın ve analiz edin
Marka konumlandırma sürecinde rekabette de önemli bir role sahiptir. Kendi markanızı, rakip firmalardan ayıracak bir özelliğinizin olması önemlidir. Bu sebeple de pazardaki rekabeti iyi bir şekilde analiz etmeniz gerekir. Rakip analizi çalışmalarıyla, rakipleriniz hakkında mümkün olduğunca bilgi toplayarak, bu firmaların kendilerini pazarda nasıl konumlandırdıklarını öğrenmeniz önemlidir. Böylelikle kendi konumunuzu belirlerken, onlardan nasıl ayrışmanız gerektiği konusunda da fikir sahibi olabilirsiniz.
İlgili rehber: E-ticarette rakip analizi yapmak için neler yapmalısınız?
Rekabeti araştırırken, rakip analiz yapmanın yanı sıra, müşterilerinizden geri bildirimler alarak, ürün ve hizmetleriniz hakkında daha fazla görüş alabilirsiniz. Bu geri bildirimleri almak için sosyal ağları da kullanabilir ve monitoring çalışmaları da yapabilirsiniz.
İlgili rehber: Sosyal medya monitoring ile e-ticaretin James Bond’u nasıl olabilirsiniz? Hedef kitlenizi belirleyin
Pazardaki konumunuza etki eden faktörlerden biri de hedef kitlenizdir. Nasıl bir kitleye ulaşacağınız yani müşteri profiliniz de markanızın konumlanmasını değiştirecektir. Ürün ve hizmetleriniz hangi tür tüketicilere hitap etmekte, gelir durumları nasıl, hangi sosyal mecralarda daha aktifler, demografik yapıları neler gibi sorular üzerinde durarak, hedef kitlenizi tanımlamanız önemlidir.
İlgili rehber: Hedef kitlenizi daha iyi tanımanızı sağlayacak 6 ipucu
Markanız belli bir konuma geldiğinde bunu değiştirmek bir hayli zordur; çünkü tüketicilerin gözündeki imajı tamamen değiştirmeniz gerekir. Bu sebeple de hedef kitle analizi sürecinde detaylı çalışmalar yapmanız ve markanız için en ideal müşteri profilini belirlemelisiniz. Markanızı eşsiz yapan özellikler neler?
Marka konumlandırma sürecinde sizi rakiplerinizden ayıran ve sizi eşsiz yapan özelliklerinizi de belirlemeniz gerekir. Böylelikle bu özelliklerin tanıtımını ve pazarlamasını yaparak, pazardaki yerinizi belli edebilirsiniz. Bu farklılıkları lanse ettiğiniz gibi, markanızın değer verdiği düşünceleri ve vizyonunuzu da ön plana çıkartmalısınız. Bunlar genel anlamda, markanızı eşsiz yapan beyanlar olacaktır ve markanızın konumlanmasında önemli bir role sahip olacaktır. Stratejinizin taslağını ortaya koyun
Markanızın mevcut konumunu belirledikten sonra, bu doğrultuda mı yoksa yeni bir rotada gitmek istediğinize karar verin. Bu karara göre de marka konumlandırmayla ilgili stratejilerinizin taslağını ortaya koymaya başlayın. Bu taslağı hazırlarken: Rekabetle ilgili analizlerinizi ve rakiplerin pazardaki konumlandırmalarını yazınİ Markanızı eşsiz yapan özellikleri yazın Vizyonunuzu ve değerlerinizi yazın Ulaştığınız ya da ulaşmak istediğiniz müşteri profilini (hedef kitleyi) yazın Tüketicilere sunduğunuz faydaları ve onların hangi sorunlarını çözdüğünüzü yazın
Bu başlık altında bir taslak hazırlayarak, markanızı nasıl konumlandıracağınız konusunda bir plan oluşturarak, pazarlama çalışmalarınız için bir temel oluşturabilirsiniz.
İlgili rehber: 2020’de ihtiyacınız olan dijital pazarlama stratejisi Marka konumlandırma ile ilgili sık sorulan sorular Marka konumlandırma neden önemli?
Markanızın, pazardaki konumu tüketicilerin markanıza bakış açısını etkilediği için önemlidir. Tüketicilerin gözündeki imajınızın olumsuz olması, kötü bir konumlanmanız olduğuna işarettir ve bu da müşteri kaçırmanıza neden olabilir. Aynı zamanda markanızın konumu, imajınızı etkileyerek, sadık müşteri kitleleri edinmenize de etki eder. Konumlandırma çalışmaları nasıl daha iyi yapılabilir?
Marka konumlandırma çalışmalarınızı daha iyi hale getirmek için yapabileceğiniz bazı çalışmalar bulunuyor. Bunların başında müşterilerinizi dinlemek gelmekte. Müşterilerinizden mümkün olduğunca çok geri bildirim alarak, onların markanızla ilgili görüşlerini anlamanız önemlidir. Bu geri bildirimler sonrasında da stratejilerinizi güncellemeli ve sonrasında da tüketicilerin bildirimlerine verdiğiniz değeri yaptığınız çalışmalarla onlara göstermelisiniz. Marka konumlandırma stratejisinin önemli kriterleri neler?
Markanız için konumlandırma çalışmalarınızı yaparken özellikle dikkat etmeniz gereken kriterler ise şöyle: Yaptığınız çalışmalar, markanızı farklılaştırıyor mu? tüketicilerin beklentilerini karşılıyor mu? büyümeye elverişli mi? markanızın eşsiz yönlerini öne çıkartıyor mu? doğrudan müşterileri odak noktasında tutuyor mu? kolay anlaşılabilir mi? akılda kalıcı ve motive edici mi? uzun vadeli başarı için elverişli mi? başkaları tarafından kolayca kopyalanabilir mi? daha verimli ve başarılı pazarlama çalışmalarına yardımcı olacak mı?
Bu soruların yanıtlarını vermeniz, markanızın konumunu belirlerken size yardımcı olacaktır.